Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 

 

Az Ipoly folyó bal partján, a Nógrádi-medencében fekszik Balassagyarmat. Az egykoron a városhoz tartozó jobbparti rész ma a Szlovákiához tartozó Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty).

 

 

 

 

MEGKÖZELÍTÉSE:

 

Vonattal a MÁV 78-as számú Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc és a 75-ös számú (Vác – Diósjenő – Drégelypalánk – Balassagyarmat) vonalain közelíthető meg. A vasútállomás az előbbin Szügy és Őrhalom között, az utóbbin Ipolyszög után található. A 75-ös számú vonal a Börzsöny lábánál, és az Ipoly mellett vezet, hazánk egyik legszebb vasútvonala.

Balassagyarmat számára a 78. számú Aszód - Galgamácsa - Balassagyarmat - Ipolytarnóc vasútvonal biztosít közvetlen összeköttetést Budapesttel. 1993 óta naponta kétszer sebesvonat közlekedik a fôvárosba és vissza, kétórás menetidôvel. A Drégelypalánk - Balassagyarmat - Szécsény - Ipolytarnóc vonal elsôsorban megyei jelentôséggel bír.

 

Balassagyarmat Budapesttôl 80, a Dunakanyartól 40 km-re, a Magyar és a Szlovák Köztársaság határán fekszik. Ez a történelmi kisváros az Ipoly folyó déli partján, a Nógrádi-medence közepén, síkvidéken terül el. A térség átlagos évi középhômérséklete 9 C. Folyóvizei rövidebb-hosszabb patakok, melyek az Ipoly folyóba ömlenek. Utóbbi szélsôséges vízhozamú, 246 km-en át kanyargó határfolyó, amely Szobnál a Dunába torkollik.

 

Balassagyarmat közlekedését tekintve megyei csomópont. A területén áthaladó 22. számú másodrendû fôút köti össze kelet-nyugati irányba a 2. és 21. számú fôközlekedési utakat. A várost a 3. számú fôközlekedési útba a 2208. számú Balassagyarmatot Aszóddal öszekötô útvonal kapcsolja be. A fôváros és a megyeszékhely gyors elérését rendszeres autóbuszjáratok biztosítják.

 

Kép

 

(Saját készítésű képem)