Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4. Big Five

2008.10.25

A Big Five - ahogyan a neve is mutatja - egy olyan személyiségmodell, és arra épülő személyiségvizsgáló eljárás, amely azt feltételezi, hogy a személységet öt, egymástól független dimenzió, öt faktor alkotja. Az egyes dimenzióknak, faktoroknak több elnevezése is ismert


1. Extraversion
2. Agreeableness

3. Concientiousness
4. Neuroticism

5. Opennes

 

Az első faktort általában extraverziónak nevezik. Némely esetben a magabiztosság, az impulzusok szabad kifejezése, máskor viszont egyfajta dominancia és önbizalom jellemzi legjobban. Általában a társaságkedvelés hajlama is ide tartozik, de nem minden esetben.

Ø      Visszahúzódó – társaságkedvelő

Ø      Csendes – bőbeszédű

Ø      Gátlásos - spontán

A második faktort leggyakrabban kellemességnek vagy barátságosságnak nevezik. A melegség és szeretetreméltóság mellett magában foglalhat egyfajta engedelmes szolgálatkészséget, és jelenthet gondoskodást és érzelmi támogatást is. A másik pólus a kellemetlenség, ellenségesség, másokkal való szembenállás.

Ø      Ingerlékeny – jó kedélyű

Ø      Könyörtelen – lágy szívű

Ø      Önző - önzetlen

 A harmadik faktor a lelkiismeretesség, de a tervezés, kitartás és a célokért való küzdelem is ide tartozik. Számos vizsgálat az iskolai teljesítménnyel kapcsolja össze, ezért akaratnak, felelősségnek vagy beszabályozottságnak is nevezhetnénk.

Ø      Gondtalan – gondos

Ø      Megbízhatatlan – megbízható

Ø      Hanyag - lelkiismeretes

A negyedik faktor körül nagyobb az egyetértés. Az emocionalitást vagy neuroticizmust a legtöbb kutató Eysenckhez hasonlóan értelmezi. Viszont van aki kiemeli, hogy nem az emóciók puszta jelenlétéről van szó, és ezért inkább az emocionális dezorganizáció elnevezést részesítené előnyben.

Ø      Nyugodt – szorongó

Ø      Szívós – sérülékeny

Ø      Magabiztos – bizonytalan

Az ötödik faktort Cattell a kultúra kifejezéssel írta le, és az intelligenciához kapcsolódó személyiségtulajdonságokra alkalmazta. Ugyanakkor a faktor olyan erősen korrelál az intelligenciamutatókkal, hogy mások szerint helyesebb lenne intellektusnak nevezni. Costa és McCrae (1985) a tapasztalatok iránti nyitottság kifejezést javasolja, de ezzel az intellektusnak csak az egyik oldalát (a képzeletgazdagságot) ragadják meg, elfeledkezve a logikus gondolkodásról.

Ø      Konzervatív – liberális

Ø      Bátortalan – merész